Vrouw drinkt water BRITA waterfles
BRITA waterdruppel

Hoeveel water drinken per dag?

Drink jij genoeg water?
Ontdek het hier

Hoeveel water drink je best per dag?

“Goed blijven drinken hé!” Het advies wat jij vast ook wel eens krijgt van vrienden of familie. Maar ook je lichaam kan je signalen geven wanneer je te weinig drinkt.

Gehydrateerd blijven is dus essentieel voor het dagelijks goed functioneren van je lichaam. Daarnaast brengt water nog vele andere voordelen met zich mee. Maar waarom is water drinken dan zo belangrijk? En hoeveel water drink je dan best per dag? 

Waarom is water drinken zo belangrijk?

Samen met zuurstof vormt water de basis voor het leven. 50 tot 70 procent van het menselijk lichaam bestaat namelijk uit water en door voldoende water te drinken bevorder je het goed functioneren van ons lichaam.  Vitamines, koolhydraten en eiwitten worden immers beter opgenomen en enzymreacties verlopen gemakkelijker. Je vochtbalans op peil houden maakt dat essentiële voedingsmiddelen worden opgenomen in cellen én gifstoffen worden afgevoerd.

We geven het immuunsysteem een boost, onze huid gaat glanzen en we voelen ons gewoon goed. Zelfs het vermogen van het lichaam om de temperatuur te reguleren, spiermassa op te bouwen en vet te verbranden is gelinkt aan onze waterconsumptie. Een hele lijst aan voordelen dus, maar hoeveel water moet je precies drinken om van die voordelen te profiteren? 

Water drinken inschenken

Hoeveel water moet ik drinken?

Het wordt aangeraden om als volwassene 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken. Een volwassene verliest dagelijks deze hoeveelheid vocht via de ademhaling, door het verteren van voedsel en door te zweten. Zelfs tijdens inactieve periodes. En deze hoeveelheid water moet weer worden aangevuld natuurlijk. 

Anderhalf tot twee liter, is het echt zo makkelijk? Helaas niet. Leeftijd, geslacht, gewicht en levensstijl hebben allemaal invloed op hoeveel water je nodig hebt. Zo moeten bvb. atleten en mensen die in een heet klimaat wonen zelfs nóg meer water drinken om niet uit te drogen. Het is daarom goed om te blijven luisteren naar je lichaam. Je lichaam geeft namelijk aan wanneer je een vochttekort hebt. 

Wanneer signaleert je lichaam dat je meer water zou moeten drinken? 

Wanneer meer water drinken?

Er zijn een aantal signalen waaraan je kunt merken dat je te weinig water hebt gedronken. Wij hebben ze hiernaast voor je opgelijst.

Ervaar je vaak deze verschijnselen? Drink dan meer water. Heb je nooit dorst? Dan zul je waarschijnlijk een goede vochtbalans hebben. 

Wanneer je een of meerdere van deze signalen ervaart, raden we je aan een paar glazen water per dag meer te drinken. 
 

Signalen meer water drinken

 • Je hebt dorst
 • Je urine is donker van kleur 
 • Je hebt hoofdpijn en je concentratie vermindert
 • Je hebt een droge keel
 • Je hebt honger
 • Je stopt met zweten
 • Je krijgt spierkrampen
 • Je huid is minder elastisch
 • Je bent in de war

Kun je ook te veel water drinken?

Er bestaat helaas ook zoiets als te veel water drinken. Je nieren kunnen ongeveer 0,7 tot 1 liter water per uur verwerken. Wanneer je meer drinkt binnen die tijdspanne, wordt de zoutbalans verstoord en je hersencellen kunnen dan uitzetten. Hoofdpijn is een voorteken hiervan, omdat je hersenen dan tegen je zenuwen aandrukken. Drink je écht veel te veel water, dan kan er een zuurstofgebrek ontstaan doordat je bloedcellen je bloedvaten dichtdrukken en je buiten bewustzijn raakt. 

Vrouw water drinken

Hoe drink ik meer water?

+ tips voor thuis en op het werk

Drink jij voldoende water? Onze tips om meer water te drinken thuis, op het werk en onderweg

Tips om meer water te drinken op het werk of thuis

Of je nu een waterdispenser, flessenwater of kraanwater op je werk ter beschikking hebt, het blijft soms moeilijk om genoeg te drinken. Daarom geven we je een aantal tips:

Tips voor op het werk


Zet het drinken van water in je agenda of zet een timer
Door het drinken van water te plannen, zul je gedurende de dag meer water drinken.

Drink een glas leeg wanneer je je glas vult
Ga jij een nieuw glas water halen voor aan je bureau? Drink dan het eerste glas bij de kraan of waterdispenser leeg en vul hem daarna nog een keer. Hierdoor drink je dubbel zoveel water. 

Haal ook water voor je collega’s 
Samen gaat het vast beter dan alleen. Dat geldt ook bij het behalen van je waterdoel. Spreek met je collega af dat jullie altijd water voor elkaar meenemen. Zo zal jij ook een glas water voor je neus hebben staan, wanneer je het even vergeet. 
 

7 tips voor thuis

 • Begin elke dag met een glas water – het is verfrissend, vult reserves aan na een lange nacht en ontgift het lichaam
 • Houd op je werk een fles water binnen handbereik
 • Gebruik een grote fles om de dagelijkse hoeveelheid te bepalen
 • Drink een glas water bij elke maaltijd
 • Neem water mee als je de deur uit gaat
 • Drink een glas water bij elke kop koffie of glas frisdrank of alcohol
 • Drink voldoende als je aan het sporten bent
   
Wij hopen dat dit artikel meer duidelijkheid geeft over het drinken van water en het je helpt bij het behalen van je waterdoel. Stay hydrated.