Kiona Malinka geniet van thee
tea3

Hoe zet je zelf, thuis de perfecte thee?

Thee expert Kiona Malinka geeft je enkele simpele tips & tricks.

Kiona Malinka is THEE expert

Ze reist de hele wereld over voor de beste smaken en werkt samen met meer dan 40 sterren restaurants.

Om de perfecte kop thee te zetten, selecteert Kiona niet alleen de beste blaadjes:

Ze kijkt kritisch naar alle ingrediënten, zoals ook het water.

Kiona vergelijkt thee met & zonder gefilterd water

Werk met de beste ingrediënten

Thee bestaat voor 99 procent uit water. Daarom is het ook niet verrassend dat de kwaliteit van je glas thee enorm wordt beïnvloed door het water.

Bij gebruik van hard water verschijnt er een olieachtig laagje op je thee en ontstaan er bruine randen in de kopjes. De thee ziet er dan troebel en niet aantrekkelijk uit.

Het is bovendien niet enkel het uiterlijk van de thee, dat beïnvloedt wordt door hard water: ook de geur en smaak kunnen zich hierdoor niet optimaal ontwikkelen. De oorzaak hiervan is kalk, wat op veel plaatsen in minder of meerdere mate in je kraanwater zit.

Je kunt zelf gaan ontdekken welke invloed kalkrijk water op de kwaliteit van je thee heeft – én wat je kunt doen om dit te verbeteren.

De perfecte Thee met Kiona Malinka

Brita Video Placeholder
BRITA waterfilterkan

Waarom is hard water niet geschikt voor thee?

In Nederland is de kwaliteit van het kraanwater goed, ons drinkwater wordt namelijk getest op voedselveiligheid.

Maar, niet al het water is ideaal voor elke toepassing: de verschillende elementen in het water reageren namelijk allemaal op hun eigen manier met andere elementen, zoals thee.  

In sommige huishoudens zit veel kalk in het kraanwater. Het water wordt dan ‘hard’ genoemd. Het kalk in je kraanwater is niet ongezond, het heeft alleen enkele storende ‘bijwerkingen’.

Niet alleen veroorzaakt kalkrijk water vervelende kalkaanslag in waterkokers en glazen, het beïnvloedt ook de smaak en het uiterlijk van warme dranken, zoals jouw kop thee. Wanneer thee wordt klaargemaakt met hard water, krijgen de aroma’s niet de kans om optimaal tot hun recht te komen.

Het is heel gemakkelijk om thuis zelf, kalk uit je kraanwater te filteren, met een waterfilterkan van BRITA. Bekijk hier welk model het beste bij je past!

Waar komt dat olie-achtige laagje op mijn thee vandaan?

Wanneer je thee zet met kalkrijk, hard water, verandert het uiterlijk van je thee.

Zeker als je je glas thee even laat staan, zal er een waas op je thee verschijnen die er niet zo aantrekkelijk uit ziet. Deze dunne, olieachtige laag ontstaat wanneer de zogenaamde polyfenolen – zoals tannines – van de thee zich verbinden met de calcium- en magnesiumionen in hard water. 

Zet je thee dus het liefst met zacht water. Op deze manier geniet je van heldere, aromatische thee zonder kalklaagje. Klik hier voor nog meer tips voor de perfecte kop thee. 

BRITA Waterfilterkan Style

Hoe kalk de smaak van je thee beïnvloedt

Hard water (met dus veel kalk) verandert niet alleen het uiterlijk van je thee, maar heeft ook een negatief effect op de geur en smaak.

Deze is vaak minder intens en veelzijdig. Wanneer je thee zet met zacht water, komen alle aroma’s van de thee veel beter tot hun recht.

Thee gezet met hard water smaakt bovendien ook niet zo goed. Het wordt vaak als eenzijdig, plat, en soms zelfs bitter ervaren. Dit komt doordat de kalk de ontwikkeling van de smaakstoffen zodanig beïnvloedt dat fijne smaken niet goed tot uiting kunnen komen.

Wil je meer weten over de verschillende thee soorten, met elk hun unieke eigenschappen, bekijk dan even dit filmpje van Kiona Malinka. In deze video legt Kiona precies uit wat elk type thee zo bijzonder maakt. Van de klassieke groene of zwarte thee, tot de Oolong en de witte thee.

Kiona Malinka

Kiona Malinka

Als thee inkoper reis ik de hele wereld over, op zoek naar de perfecte thee blaadjes. Maar als ik thuis ben, wil ik ook een goede kop thee.

Perfecte thee heeft zacht water nodig

Als je goede thee wilt zetten, gebruik dan zacht water. Alleen als het theewater zacht is en geen smaakverstorende stoffen bevat, komen de fijne smaaknuances optimaal tot hun recht. Water met weinig kalk ondersteunt de ontwikkeling van alle aroma's en zorgt voor een uitgebalanceerde smaakbeleving. Het verschil tussen een thee gezet met zacht water en een thee gemaakt van hard water is zelfs duidelijk zichtbaar: geen troebelige waas of strepen meer, maar een heldere kleur.

Twee glazen thee

Filter zelf thuis je kraanwater voor de perfecte thee

De beste thee zet je met zacht water. Maar wat te doen als er hard water uit je kraan komt en je geen flessenwater wilt gebruiken vanwege het milieu? BRITA biedt hiervoor een oplossing. Met een waterfilterkan kun je zelf thuis hard, kalkrijk water omtoveren tot zacht water waarmee je de perfecte thee zet.

Wanneer je thee zet met gefilterd water, zul je niet alleen het verschil zien, maar ook proeven.

Als je met een waterfilterkan smaak en geurverstorende stoffen uit je kraanwater filtert, creëer je de ideale basis voor jouw geurige en heldere kop thee.

Bovendien doe je je waterkoker, of andere elektronische apparaten een plezier. Deze bescherm je namelijk tegen kalkaanslag, waardoor ze minder elektriciteit verbruiken en ook langer meegaan.

BRITA Waterfilterkan Style

Kies voor het juiste filterpatroon

Voor de bereiding van warme dranken zoals thee en koffie is het belangrijk om te vertrouwen op de juiste filtertechnologie. Alleen filterpatronen die een ionenwisselaar en actieve kool combineren, bieden een optimale filtratie voor de bereiding van thee. Het MAXTRA+ filterpatroon voorziet je van deze ideale mix.

De twee componenten hebben verschillende taken bij het filteren van het water. De ionenwisselaar reduceert de waterhardheid en andere stoffen zoals koper of lood die via de leidingen in je huis in het drinkwater terecht kunnen komen. De actieve kool filtert andere stoffen uit het water die de smaak en geur kunnen beïnvloeden.

Test zelf eens uit wat gefilterd water voor jouw warme dranken kan doen!

Kiona Malinka bereidt thee

Deze tips helpen je om het meeste uit je thee te halen:

BRITA Waterfilterkan Style
Gefilterd en ongefilterd water

Voor theeliefhebbers betekent een hete kop thee pure ontspanning en genot. Of je nu liever groene thee, zwarte thee of een andere variant drinkt, de juiste bereiding speelt een belangrijke rol bij het genieten van thee.

Moet je water ontkalken om de perfecte thee te drinken? Het antwoord is: thee bereid met gefilterd water smaakt merkbaar beter. Naast het gebruik van gefilterd water kunnen andere factoren de theesmaak verbeteren.

5 tips

om je thee echt goed te laten smaken

  1. Zorg er bij het kopen voor dat je thee van hoge kwaliteit kiest – thee uit een zakje is misschien makkelijk, maar probeer ook eens losse thee. De losse theeblaadjes zijn zo blij dat ze de ruimte krijgen, dat ze gaan dansen in het water! Bij het gebruik van losse thee is 1 theelepeltje voldoende voor 1 glas thee.

  2. Bewaar thee altijd luchtdicht en beschermd tegen licht, anders verliezen de theebladeren hun smaak.

  3. De watertemperatuur en trektijd variëren afhankelijk van het soort thee. Groene thee zet je bijvoorbeeld liever niet met kokend water. Houd thee niet te lang warm, maar kook vers gefilterd water net voordat je het wilt drinken voor een optimale smaak.

  4. Geef je thee de tijd om haar smaken af te geven aan het water. Houd hiervoor gemiddeld zo’n 2 minuten aan. Hou je niet van sterke thee en dip je je zakje altijd maar even snel in het water? Pas dan niet de trektijd aan, maar kies gewoon voor een andere, lichtere thee, zoals bijvoorbeeld een witte thee. Wil je meer weten over de verschillende thee soorten, met elk hun unieke eigenschappen, bekijk dan even deze video van Kiona Malinka.

  5. Wil je zelf thuis de perfecte thee gaan maken? Bekijk dan de nieuwste BRITA Style waterfilterkan en kies een kleur en formaat dat bij jou past.

    En onthoud: ‘Life is not a cup of tea, it’s all in how you make it!’

Ontdek meer

Waterfilterkan Style

Design of high-tech? Deze stijlvolle waterfilterkan is het allebei. Voor heerlijk smakend water, dag in dag uit.

Ontdek BRITA

Ontdek alle aspecten van BRITA

Verfrissende feiten over hulpbronnen en water