Niet alleen de koffieboon is essentieel
Als koffieliefhebber weet je dat de kwaliteit van de koffiebonen essentieel is voor een goede kop koffie. Maar wist je dat water net zo belangrijk is? Omdat 98% van je koffie uit water bestaat, speelt het water dat je gebruikt een cruciale rol in de smaak en het aroma van je koffie.

98% van een kopje koffie bestaat uit water
Als het gaat om die allerbelangrijkste smaak van de perfecte espresso, is het begrijpelijk dat de meeste mensen eerst naar de bonen kijken. Maar moet het water niet een even belangrijk onderdeel zijn? 98% van een kopje koffie bestaat immers uit water, dus om de ideale smaak en extractie uit die heerlijke bonen te krijgen, is de wetenschap achter water van cruciaal belang.
Espressobars hebben al een goede reputatie op het gebied van duurzaamheid en geweldige smaken, maar wist je dat slimme waterfiltratie deze nog verder kan versterken? In dit artikel duiken we dieper in de kwestie van ongefilterd water, de invloed ervan op de smaak en de weinig gekende gevolgen voor het milieu.

Waterkwaliteit en koffiesmaak
De samenstelling van water heeft een directe invloed op de smaak van koffie. Water kan geur- en smaakverstorende stoffen bevatten. En water met te veel mineralen (oftewel hard water) kan leiden tot een saaie, vlakke smaak. Anderzijds kan water dat te zacht is, met te weinig mineralen, zorgen voor een bittere of zure overextractie van de koffie. De beste koffie verdient water dat van verstorende stoffen is gezuiverd en in balans is. De ideale balans ligt tussen 50 en 175 delen per miljoen (ppm) aan totale opgeloste vast stoffen (TDS).
Natuurlijk hebben we allemaal onze eigen persoonlijke smaak, maar er bestaat algemene consensus dat als het water te hard is, je een saaie, levenloze koffie krijgt. Als het water te zacht is, krijg je te veel extractie; het wordt te bitter. Het draait dus allemaal om de juiste balans.

Waterkwaliteit en duurzaamheid
Ongefilterd water kan leiden tot kalkaanslag in je koffiemachine. Kalk ontstaat wanneer hard water wordt verhit en deze afzetting kan je apparatuur beschadigen. Hierdoor kan de smaak van je koffie verslechteren, en je zult vaker onderhoud moeten plegen of zelfs onderdelen van de machine moeten vervangen. Dit is niet alleen duur, maar ook slecht voor het milieu. Kalk verlaagt namelijk de energie-efficiëntie van je apparatuur, waardoor er meer energie nodig is om water te verwarmen, wat leidt tot hogere kosten en een grotere CO2-voetafdruk.

Langere levensduur
Naast het verbeteren van de koffiesmaak helpt waterfiltratie dus ook om je apparatuur langer mee te laten gaan. Door kalkvorming te verminderen, voorkom je schade en slijtage aan je koffiemachine, waardoor je de levensduur van de apparatuur verlengt. Dit betekent minder vaak onderdelen of zelfs nieuwe machines kopen, wat weer bijdraagt aan duurzaamheid omdat er minder grondstoffen en energie nodig zijn voor productie.

Slimme waterfiltratie voor espressobars
Voor espressobars is duurzaamheid steeds belangrijker geworden. Niet alleen willen ze hun klanten de beste koffie bieden, maar ze willen ook hun ecologische voetafdruk verkleinen. Slimme waterfiltersystemen, zoals de BRITA PURITY C iQ, helpen daarbij. Deze systemen monitoren continu de waterkwaliteit en geven aan wanneer het filter vervangen moet worden, zodat je altijd de beste koffie kunt serveren zonder je zorgen te maken over kalkaanslag of inefficiëntie.
Samengevat, door aandacht te besteden aan de kwaliteit van het water dat je gebruikt, kun je niet alleen de smaak van je koffie optimaliseren, maar ook bijdragen aan een duurzamere wereld. Goede waterfiltratie zorgt voor minder onderhoud aan je apparatuur, lagere energiekosten en een langere levensduur van je machines, waardoor je zowel financieel als ecologisch beter uit bent. Zo wordt iedere kop koffie die je zet niet alleen lekkerder, maar ook verantwoorder.