BRITA koffie stel drinkt koffie

Koffie zetten: het geheim van een lekkere smaak

Van dagelijkse dosis tot delicatesse

BRITA koffie koffiebonen

Een aangenaam ritueel, en een manier van leven: koffie is al eeuwenlang een delicatesse. Koffieliefhebbers en -experts zweren bij bonen van hoge kwaliteit, exclusieve koffiemachines en automatische koffiezetapparaten. Maar ze weten ook dat koffie het lekkerst is als je het zet met het juiste water.

Sinds koffie de wereld veroverd heeft in de 15de eeuw wordt koffie al gebruikt om 's morgens de dag goed te beginnen. Het helpt ons door onze lange werkdagen, we nemen het mee tijdens het winkelen en het vormt de perfecte afsluiting van een stevige maaltijd. Het geeft structuur aan onze dag en bouwt bruggen tussen culturen en mensen.

Perfecte koffie

Espresso, americano, cappuccino en ijskoffie – we drinken het uit een mok, koffiekommetje of meeneembeker. Er zijn vele soorten koffie, maar hoe je het drinkt, hangt af van je levensstijl. De bonen en het water bepalen de smaak.

Een kopje koffie bestaat voor ongeveer 98 procent uit water. Dat is heel veel, zeker als je bedenkt dat water voor een groot deel de smaak bepaalt. Behalve mineralen kan water ook andere elementen bevatten, zoals kalk of andere stoffen die de smaak van de koffie en zelfs het specifieke aroma van hoogwaardige Arabica-koffiebonen negatief kunnen beïnvloeden. Koffiekenners weten dat je verse koffie het best kunt zetten met vers water.

BRITA koffie latte macchiato

Koffie bestaat voor ongeveer 98 procent uit water

Gefilterd water geeft uw koffie een boost

Waterfilters reduceren kalk in uw water en verminderen geur- en smaakverstorende substanties. Het resultaat: het water smaakt frisser, en uw koffie is veel lekkerder.

Koffielegenden

BRITA koffie vrouwen in keuken drinken koffie

Over de ontdekking van koffie bestaan tal van legenden. Volgens het ene verhaal kreeg de geit van een Arabische herdersjongen plots heel veel energie na het eten van een bepaalde bes. Een ander verhaal gaat over monniken die de bessen hadden gegeten, maar ze in het vuur gooiden omdat ze te bitter waren. Onmiddellijk roken ze een heerlijk aroma. Ze maakten een aftreksel van de geroosterde bonen en dronken ervan. Vanaf die dag waren ze nooit meer moe na het ochtendgebed.

Een nieuw leven voor uw koffiezetapparaat en huishoudelijke apparatuur

Barista’s waar ook ter wereld zweren bij gefilterd water. Behalve dat ze er heerlijke koffie mee bereiden, voorkomt het ook kalkaanslag in hun koffiemachines en koffiezetapparaten. En dat zorgt voor minder reparatiekosten en een stuk minder frustratie.

Plus, de apparatuur gaat langer mee en ziet er beter uit. Dat is aantrekkelijk voor een koffiebar, maar ook voor uw eigen keuken.

Koffiefeitjes

  • Een koffieplant produceert jaarlijks tussen de 0,5 en 0,8 kilo ruwe koffie.
  • De twee belangrijkste koffiesoorten zijn de arabica (Coffea arabica) en de robusta (Coffea canephora).
  • Brazilië is de grootste koffie-exporteur ter wereld.
  • Een mengsel van verschillende soorten koffie heet een melange.
  • Koffie groeit tussen 900 en 1200 meter hoogte.
  • Een van de lekkerste koffiesoorten ter wereld heet ‘kopi luwak’; de bonen worden gefermenteerd in het spijsverteringskanaal van civetkatten (luwaks) die in Indonesië leven.
  • In Finland wordt de meeste koffie gedronken.