BRITA persoonlijke hydratatie vrouw drinkt

Hoeveel water moet u elke dag drinken?

Uw persoonlijke hydratatiebehoeften

BRITA persoonlijke hydratatie glas water

Blijf gehydrateerd – dat advies horen we vaak. Soms van anderen, maar meestal is het een stem van binnen. Drinkwater is essentieel voor het leven. We vertellen u waarom, en hoeveel u nodig heeft.

Samen met zuurstof vormt water de basis voor het leven. 50 tot 70 procent van het menselijk lichaam bestaat uit water.

Uw hydratatiebehoeften: waarom is water drinken zo belangrijk?

Door voldoende water te drinken kan ons lichaam goed functioneren. Vitamines, koolhydraten en eiwitten worden goed opgenomen, enzymreacties verlopen gemakkelijker, essentiële voedingsmiddelen worden opgenomen in cellen en gifstoffen worden afgevoerd. We geven het immuunsysteem een boost, onze huid gaat glanzen en we voelen ons gewoon goed. Zelfs het vermogen van het lichaam om de temperatuur te reguleren, spiermassa op te bouwen en vet te verbranden is gelinkt aan onze waterconsumptie.

Dus hoeveel water moet u elke dag drinken? Een volwassene verliest per dag gemiddeld 1,5 tot 2 liter vocht via de ademhaling, door het verteren van voedsel en door te zweten. Zelfs tijdens inactieve perioden. En deze 1,5 tot 2 liter water moet weer worden aangevuld. Atleten en mensen die in een heet klimaat wonen moeten zelfs nog meer water drinken om niet uit te drogen.

Volwassenen, kinderen, ouderen – leeftijd, gewicht en levensstijl hebben allemaal invloed op hoeveel water u nodig heeft. Of u nu ziek of gezond bent. Ook uw dieet speelt een rol. Vegetariërs en mensen die veel fruit en groente eten, krijgen via hun voeding al veel vocht binnen.

BRITA hydratatie vrouw doet yoga in park

Alles is van water gemaakt, en alles lost op in water. - Thales van Miletus, Grieks filosoof 625-547 voor Chr.

Hoeveel moet ik elke dag drinken?

Een gezonde volwassene heeft ongeveer 35 ml water per dag per kilogram lichaamsgewicht nodig. Deze richtlijn wordt u aanbevolen door wetenschappelijke organisaties. Een persoon van 50 kilo heeft dus 1,7 liter nodig, bij 60 kilo 2,1 liter, bij 70 kilo 2,4 liter en bij 80 kilo 2,8 liter. Neem als vuistregel: hoe meer u weegt, hoe meer water u nodig heeft.

Denkt u dat u nooit te veel water kunt drinken? Te veel water drinken is even schadelijk als te weinig water drinken. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid staat gelijk aan de hoeveelheid water die uw nieren en hart kunnen verwerken.

Hoeveel water u per dag moet drinken is ook afhankelijk van uw leeftijd, dieet, activiteit en het klimaat. Een energiek kind dat de hele middag buiten rondbanjert zonder even rust te nemen, moet meer drinken dan een boekenwurm die de tijd in bed doorbrengt met zijn of haar hoofd in de magische fantasiewereld. Maar in beide gevallen is de aanbevolen hoeveelheid voor een gezond kind ongeveer 1,1 liter per dag, hoeveel dorst het ook heeft.

Ouderen hebben minder dorst hebben en drinken over het algemeen minder. Dit kan gevolgen hebben, van problemen met hart en bloedvaten tot aan een verzwakt immuunsysteem. In het ideale geval drinken ouderen dagelijks 1,5 liter water om levensbedreigende uitdroging te voorkomen.

Drink goed

BRITA persoonlijke hydratatie vrouw drinkt water
  • Begin elke dag met een glas water – het is verfrissend, vult reserves aan na een lange nacht en ontgift het lichaam.
  • Drink de eerste liter in de ochtend.
  • Houd op uw werk een fles water binnen handbereik.
  • Gebruik een grote fles om de dagelijkse hoeveelheid te bepalen.
  • Drink een glas water bij elke maaltijd.
  • Neem water mee als u de deur uit gaat.
  • Behalve water drinken kunt u ook veel fruit en groenten eten.
  • U krijgt nog meer vocht binnen met bessen, citroen of verse kruiden.
  • Drink een glas water bij elke kop koffie of glas frisdrank.
  • Drink voldoende als u aan het sporten bent.

Wat moeten we drinken?

Het antwoord op deze vraag is zeer eenvoudig: water, water en nog eens water. Het liefst schoon, fris water zonder toevoegingen. Sappen en frisdranken zoals limonade en cola bevatten suiker, smaakversterkers en aroma's die het lichaam moet verwerken voordat het aan het echte werk kan beginnen. Bovendien krijgen we van de zuurgraad of fosfaten in zoete dranken vaak nog meer dorst.