BRITA gezondere planeet oceaan golven

Een gezondere planeet

Kies voor filteren in plaats van weggooien

BRITA geschiedenis glas water

Ongeveer 70 procent van het aardoppervlak bestaat uit water. De planten en dieren die hierin leven zijn van onschatbare waarde en essentieel voor ons voortbestaan. En ze zijn prachtig om te zien. Maar al jarenlang worden de oceanen vervuild met tonnen afval, waaronder heel veel plastic flessen. Het wordt tijd om hier verandering in te brengen, met BRITA waterfilters: ze dragen bij aan een duurzaam milieu.

De plastic soep die de wereldzeeën vervuilt bestaat uit allerlei plastic artikelen, waaronder plastic tasjes, aanstekers en heel veel PET-flesjes.

Plastic flessen hebben een levensduur van 400 jaar

Het probleem: de natuur heeft 400 jaar nodig om een plastic flesje af te breken. Eerst vallen grote delen uiteen in kleinere deeltjes. Daarna plakken ze, zonder dat je het ziet, aan je voeten als je over het strand loopt. Walvissen, dolfijnen en andere oceaanbewoners raken verstrikt in plastic afval en gaan dood. Koraal wordt verwoest door drijvend afval en vissen zien het aan voor voedsel en eten het op. Dit verklaart hoe microplastic in onze voedselketen terecht komt. Maar het feit blijft dat er geen plastic in de groentesoep hoort.

Verder vormt plastic afval dat op de stranden aanspoelt een bedreiging voor tal van toeristische bestemmingen, waardoor de lokale bevolking niet meer kan voorzien in haar levensonderhoud. Boeren in kustgebieden, ontziltingsinstallaties en waterkrachtcentrales hebben ook last van deze door mens gemaakte vervuiling.

Ons achteloze gebruik van plastic producten en de onverantwoorde verwerking van plastic afval hebben fatale gevolgen voor het leven in zee. Als consumenten kunnen wij actief een bijdrage leveren aan het welzijn van de planeet door het plastic afval terug te dringen. Alle kleine beetjes helpen!

BRITA gezondere planeet fill&go Vital vrouw park

Bij BRITA dachten we al na over recycling voordat het een trend werd. We willen gewoon goed omgaan met het milieu. - Markus Hankammer, CEO BRITA Group

Zorg voor het milieu met BRITA gefilterd water

Mensen die graag water drinken, nemen vaak een plastic flesje mee als ze naar buiten gaan. Plastic flesjes zijn lichter dan glazen flessen en zijn ook een stuk goedkoper. Door BRITA gefilterd water te drinken bespaart u veel geld, en beschermt u het milieu.

Bij BRITA hechten we veel belang aan de impact van onze producten op het milieu. Zozeer dat we ze wetenschappelijk hebben laten testen. De resultaten van dat onderzoek laten zien dat één liter BRITA gefilterd water tot 25 keer minder CO2 produceert dan één liter flessenwater. Hoe komt dat? Dat komt doordat BRITA MAXTRA filterpatronen vele liters water kunnen filteren, water dat anders in een fles wordt verkocht.

Onze producten veroorzaken minder afval, gebruiken minder natuurlijke hulpbronnen en besparen op transportkosten. Samen draagt dit bij aan een kleinere ecologische voetafdruk en een gezondere planeet. Alleen al in 2017 heeft BRITA gefilterd water 300.000 ton minder CO2-uitstoot opgeleverd. Dat staat gelijk aan de jaarlijkse koolstofuitstoot van 150.000 auto's! 

Meer manieren om plastic afval te reduceren

  • Denk aan alternatieven voor plastic speelgoed, accessoires, meubels of huishoudelijke apparatuur.
  • Vermijd plastic verpakkingen: producten die meer kosten omdat ze worden geleverd in een verpakking zonder plastic zijn een goede investering in de planeet.
  • Gebruik geen plastic tasjes als dat niet hoeft, of gebruik ze vaker dan één keer.
  • Scheid uw afval: lever uw plastic afval gescheiden aan (indien beschikbaar).
  • Gebruik bakpapier in plaats van huishoudfolie.
  • Gebruik geen wegwerpproducten, zoals aanstekers of scheermesjes.
  • Probeer defecte artikelen eerst te repareren in plaats van ze weg te gooien.
  • Denk ook goed na over wat u anderen cadeau doet.

Bescherm het milieu met BRITA

Bereken hoeveel afval en CO2 je kunt verminderen!

Hoeveel water drink je dagelijks?

1 Liter

2 Liter

3 Liter

4 Liter

5 Liter

Hoeveel afval je jaarlijks produceert

PET flessen

MAXTRA filterpatronen


{{values.kgbottle}}kg

{{values.kgfilter}}kg

BRITA MAXTRA filterpatronen helpen je jouw plastic afval te verminderen met {{values.kgdifference}} kg per jaar.

Vergelijking berekend op basis van: 1,5L PET-fles (0,035 kg) en 1 MAXTRA filterpatroon (0,149 kg), waarden zijn afgerond, cijfers van november 2021

Hoeveel CO2 je jaarlijks genereert

PET flessen

MAXTRA filterpatronen


{{values.co2bottle}}kg

{{values.co2filter}}kg

BRITA MAXTRA filterpatronen helpen je om je CO2 uitstoot te verminderen met {{values.co2difference}} kg per jaar.

Vergelijking berekend op basis van: interne berekening op basis van wetenschappelijke studies, waarden zijn afgerond, cijfers van november 2021

Kies voor duurzaamheid …

-{{values.kgdifference * counterAnimation | round}}kg

-{{values.co2difference * counterAnimation | round}}kg

… en bescherm het milieu.

Berekend op basis van gelijk verbruik.

Recycling: samenwerken voor een betere toekomst

Bij BRITA streven we naar een kleinere impact op het milieu. Het recyclen van filterpatronen is een goede manier om minder grondstoffen te gebruiken, wat een positieve invloed op het milieu heeft. BRITA was in 1992 de eerste waterfilterfabrikant ter wereld die

zijn klanten een recyclingprogramma aanbood. Tegenwoordig wordt meer dan 50% van onze professionele filters en worden veel MAXTRA+ filterpatronen gerecycled in onze eigen recyclinginstallatie in Taunusstein. De teruggewonnen harskorreltjes worden hergebruikt in nieuwe filterpatronen.

We bekijken regelmatig de mogelijkheid om een recyclingplan in bepaalde landen op te zetten. Momenteel bieden we dit al aan in geselecteerde markten. Het is een grote uitdaging om de voordelen voor het milieu af te stemmen op economische factoren en wettelijke reglementen, maar we begrijpen dat het hard nodig is om een bijdrage te leveren aan een betere toekomst en ons streven naar verbeteringen.

Vindt u meer informatie over de beste manier om filterpatronen in uw land weg te gooien.

Ecologische voetafdruk

BRITA gezondere planeet Fill Vital lime vrouw park

De ecologische voetafdruk is een indicator voor de belasting van het milieu. De afdruk laat zien hoeveel koolstofuitstoot veroorzaakt wordt door een handeling of een product binnen een bepaalde periode. Het concept werd in 1994 ontwikkeld door de onderzoekers Mathis Wackernagel en William Rees om de effecten van ons gedrag en economische activiteit op het milieu te kunnen meten.